Geslaagde recordeditie voor Lesauto Testdag

De Lesauto Testdag beleefde maandag een recordeditie met maar liefst 900 aanwezigen. Het was de zesde keer dat dit jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche werd georganiseerd. Rijinstructeurs hebben in totaal 423 testritten afgelegd, met keuze uit zo’n honderd auto’s. Daarnaast werden zowel de Rijschoolbeurs als de workshops druk bezocht. 

De Lesauto Testdag werd voor de tweede keer gehouden bij het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg. Deze locatie zorgde voor een prachtige en indrukwekkende entourage voor dit evenement: bezoekers liepen letterlijk tussen de kanonnen, tanks, vliegtuigen en helikopters.

Lesauto van het Jaar

Op het buitenterrein van het museum stonden in totaal zo’n honderd auto’s opgesteld van veertien verschillende automerken. Na het maken van een testrit konden rijinstructeurs een beoordelingsformulier invullen op verschillende onderdelen: het uiterlijk design, het bedieningsgemak de binnenruimte en het zitcomfort, het stuurgedrag en het zicht rondom. De Nissan Qashqai kreeg van de branche het hoogste eindcijfer (8,8) en werd hiermee uitgeroepen tot Lesauto van het Jaar 2018.

Het verschil tussen de tweede en derde plaats was minimaal: De Mercedes-Benz B-Klasse kreeg een 8,60 als beoordeling en belandde net als vorig jaar op een tweede plaats. De Seat Leon viel opnieuw in de prijzen met een derde plaats (8,59). De Leon ontving zowel in 2015 als 2016 de titel Lesauto van het Jaar.

Rijschoolbeurs en workshops

Op de Rijschoolbeurs konden bezoekers zich onder meer laten informeren bij toeleveranciers en kennismaken met hun producten. Zo konden zij verschillende rijsimulatoren uitproberen. Bij de stand van het CBR kregen rijinstructeurs de unieke kans het theorie-examen af te leggen.

Daarnaast konden de bezoekers zes verschillende interactieve workshops bezoeken. Sommige sessies trokken meer dan 200 geïnteresseerden. IBKI deed de aftrap met tips over het afleggen van de praktijkbegeleiding. Vervolgens werden de deelnemers bijgepraat over zelfrijdende auto’s (Mercedes-Benz en Verjo), ontwikkelingen in het theorie-examen (CBR), de moderne manier van lesgeven (Lenoir Opleidingen) en efficiënt ondernemen (Dation).

Het workshopprogramma werd afgesloten met een paneldiscussie over professionalisering van de rijschoolbranche. Frank Hoornenborg (Bovag), Peter van Neck (VRB), Ruud Rutten (FAM) René Verstraeten (directeur CBR), en Jim Schouten (directeur IBKI) gingen het gesprek aan met de discussieleiders van RijschoolPro. Het publiek kon tijdens de sessie vragen insturen. Dat leverde interessante onderwerpen op zoals de nieuwe social media-campagne van het CBR, de nieuwste ontwikkelingen bij het motorexamen A en uiteraard de praktijkbegeleiding.

Rijschool Innovatie Award

Green Dino is maandag met de Gevaarherkenningstraining uitgeroepen tot winnaar van de Rijschool Innovatie Award 2017. De Gevaarherkenningstraining confronteert jonge bestuurders met hun kwetsbaarheid in het verkeer. De training wordt gevolgd op een rijsimulator, hierdoor is het mogelijk de bestuurder ongevallen te laten meemaken in diverse verkeerssituaties.

Een vakjury koos drie genomineerden uit de inzendingen. De abonnees van RijschoolPro konden vervolgens hun stem uitbrengen. Lens Media eindigde met de Voorangsapp uiteindelijk op de tweede plek met 40 procent. De autonome rijlessen in een Tesla van Rijschool Janssen behaalde tenslotte de derde plaats (19 procent).

Nieuwe naam: RijschoolPro

De bezoekers van de Lesauto Testdag hadden maandagochtend tevens een primeur: het vakblad VerkeersPro werd omgedoopt tot RijschoolPro. VerkeersPro is in 2009 gestart als website voor verkeersprofessionals in de breedste zin van het woord. In de loop der jaren is de titel uitgegroeid tot het vakblad voor de rijschoolbranche. Met de nieuwe titel legt RijschoolPro de volledige focus op professionals in de rijschoolbranche.

Bekijk ook het foto-album van de Lesauto Testdag.

Lees ook:

Meer nieuws

Hulpdiensten in het verkeer: tips voor de rijles

Welk advies geef jij je leerling wanneer een voorrangsvoertuig de lesauto nadert? Gert Staal is docent bij de Politie Oost-Brabant en geeft rijvaardigheidstrainingen aan agenten. Tijdens het ondernemersontbijt van de Nationale Rijschooldag legde hij uit hoe de politie rijdt in een noodsituaties. Als het rijgedrag van een spoeddienst voorspelbaar is, is de kans op ongelukken… Lees verder ›

Foto’s: geslaagde editie Nationale Rijschooldag 2019

De organisatie kijkt terug op een geslaagde en zomerse editie van de Nationale Rijschooldag bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Bezoekers konden dinsdag veel kennis vergaren aan de hand van het Ondernemersontbijt, workshops en de rijschoolbeurs. Op het buitenterrein stonden de nieuwste lesauto’s klaar voor een testrit.  Het was dinsdag de achtste keer dat de… Lees verder ›

Rob Sauvé van IBKI: ‘Examen moet geen toneelstukje zijn’

IBKI-examinatoren Rob Sauvé en Dook Ven gaven op de Nationale Rijschooldag 2019 uitleg over wat er wel en juist niet wordt verwacht van een rijinstructeur tijdens de Praktijkbegeleiding. Tijdens hun presentatie namen ze stap voor stap het beoordelingsformulier door en beantwoordden ze vragen uit de zaal over onduidelijkheden. Hun advies: “Neem het beoordelingsprotocol niet te… Lees verder ›