IBKI geeft tips voor praktijkbegeleiding op Nationale Rijschooldag

Vanwege de grote belangstelling vorig jaar, geeft IBKI dit jaar opnieuw een workshop tijdens de Nationale Rijschooldag. IBKI-examinatoren Dook van de Ven en Marcel Disselköter geven tips over hoe rijinstructeurs het beste hun vijfjaarlijkse praktijkbegeleiding kunnen afleggen. De Nationale Rijschooldag vindt plaats op 18 september bij Autotron in Rosmalen.

Sinds begin 2017 heeft IBKI al diverse presentaties gegeven over dit vijfjaarlijkse examen voor rijinstructeurs. De praktijkbegeleiding wordt door veel rijinstructeurs namelijk vaak omschreven als het opvoeren van een toneelstukje. Tijdens de workshop op de Nationale Rijschooldag leggen Marcel Disselköter en Dook van de Ven punt voor punt uit wat er wordt verwacht van de rijinstructeur.

‘Vlot, veilig en zelfstandig’

“We maken praktijkbegeleidingen mee waarbij een instructeur tegen de leerling zegt dat hij ‘vlot, veilig en zelfstandig’ een opdracht heeft voltooid, terwijl we zelf hebben gezien dat dat absoluut niet zo is”, liet examinator Disselköter eerder al weten aan RijschoolPro.

“Het gaat er niet om of de leerling iets onder de knie krijgt, het gaat om de vaardigheden van de instructeur en hoe hij zijn les aanpakt. Uiteindelijk kijken we naar het didactisch handelen, dit moet aansluiten bij de leerling. Zoals het vaststellen of een leerling een opdracht goed of fout heeft uitgevoerd, oftewel ‘het opmerken van fouten’.”

Overigens denken veel instructeurs dat hun praktijkbegeleiding alleen maar kan slagen als de leerling een taak succesvol heeft afgerond, merkt Disselköter op. Het is echter geen vereiste dat de leerling zijn doelstelling haalt.

Workshop bijwonen

Wie de workshop vorig jaar heeft gemist, of de sessie nogmaals wilt bijwonen, kan zich hiervoor aanmelden. Bekijk ook meteen het complete programma van de workshops.

Tijdens de Nationale Rijschooldag op 18 september kunnen rijschoolhouders en rijinstructeurs vakinhoudelijke kennis opdoen aan de hand van gratis workshops, de Rijschoolbeurs én het Nationaal Rijschool Congres. Ook staan er tientallen lesauto’s en lesmotoren klaar om te testen. Het evenement vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie: Autotron in Rosmalen.

Lees ook: Nationaal Rijschool Congres: ‘In de toekomst juist meer rijles nodig’

Meer nieuws

Hulpdiensten in het verkeer: tips voor de rijles

Welk advies geef jij je leerling wanneer een voorrangsvoertuig de lesauto nadert? Gert Staal is docent bij de Politie Oost-Brabant en geeft rijvaardigheidstrainingen aan agenten. Tijdens het ondernemersontbijt van de Nationale Rijschooldag legde hij uit hoe de politie rijdt in een noodsituaties. Als het rijgedrag van een spoeddienst voorspelbaar is, is de kans op ongelukken… Lees verder ›

Foto’s: geslaagde editie Nationale Rijschooldag 2019

De organisatie kijkt terug op een geslaagde en zomerse editie van de Nationale Rijschooldag bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Bezoekers konden dinsdag veel kennis vergaren aan de hand van het Ondernemersontbijt, workshops en de rijschoolbeurs. Op het buitenterrein stonden de nieuwste lesauto’s klaar voor een testrit.  Het was dinsdag de achtste keer dat de… Lees verder ›

Rob Sauvé van IBKI: ‘Examen moet geen toneelstukje zijn’

IBKI-examinatoren Rob Sauvé en Dook Ven gaven op de Nationale Rijschooldag 2019 uitleg over wat er wel en juist niet wordt verwacht van een rijinstructeur tijdens de Praktijkbegeleiding. Tijdens hun presentatie namen ze stap voor stap het beoordelingsformulier door en beantwoordden ze vragen uit de zaal over onduidelijkheden. Hun advies: “Neem het beoordelingsprotocol niet te… Lees verder ›