Nieuw Rijleskeurmerk op 2 januari ingevoerd

De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) wil op 2 januari 2019 het Rijleskeurmerk invoeren. Het Rijleskeurmerk is de naam van het kwaliteitsregister waar de LBKR al langere tijd naartoe werkt. Dat maakte voorzitter Jos Post dinsdag bekend tijdens de Nationale Rijschooldag in Rosmalen.

Post vertelde dit tijdens een workshop die brancheverenigingen FAM en VRB samen met LBKR gaven op het jaarlijkse rijschoolevenement, georganiseerd door vakblad RijschoolPro. De brancheverenigingen vertelden over de overeenkomsten en verschillen tussen de drie partijen. Bovag Rijscholen wilde niet aansluiten bij deze sessie.

Rijleskeurmerk

Zo’n vier jaar geleden is het Centrum voor Certificatie benaderd door Irma van den Berg om een keurmerk op te zetten. In 2017 is de LBKR bij dit proces aangesloten. Gezamenlijk is er een erkenningsregeling opgezet die op 2 januari actief wordt. Vanaf dat moment is het voor rijscholen dus mogelijk om het zogeheten Rijleskeurmerk aan te vragen.

“Het politieke proces duurt ons te lang”, zegt voorzitter Jos Post. Hij doelt op de maatregelen die vanuit het ministerie genomen moeten worden ter bevordering van de kwaliteit in de rijschoolbranche. “Het kwaliteitsregister is onafhankelijk en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat deze geen uren administratie gaat kosten voor rijscholen. Ook moet deze betaalbaar zijn. En vooral moet het kwaliteitsregister werkbaar zijn. Op deze manier gaan wij het kaf van het koren scheiden.” De LBKR komt later met meer informatie over het keurmerk.

Toejuichen

Eric Bakker sluit niet uit dat de VRB ook zal aansluiten bij het initiatief. “Waarom zouden wij het wiel opnieuw gaan uitvinden als dit goed werkt? Ik ben blij dat het keurmerk al in zo’n ver stadium gevorderd is.” Ook FAM-voorzitter Ruud Rutten juicht de ontwikkelingen toe. “Maar ik wil wel een stap verder gaan”, zegt Rutten. “Wij willen van hogere hand maatregelen, in samenwerking met het ministerie en de andere brancheorganisaties.” Rutten wil geen vrijblijvendheid. “Als je er niet aan voldoet, krijg je niet alleen geen keurmerk maar hoor je niet in deze branche thuis.”

De drie voorzitters wilden met de sessie bovendien duidelijk maken dat de verschillende brancheorganisaties geen vijandige houden hebben richting elkaar. Rutten: “Wij staan niet tegenover elkaar. Jos, Eric en ik hebben al meerdere gesprekken gehad. We zijn het niet altijd met elkaar eens, ook de VRB, FAM en Bovag niet, maar ons einddoel is hetzelfde: dat is een goede, professionele branche waar plaats is voor iedereen die wil meewerken aan het opleiden van jongeren op een goede manier.”

Meer nieuws

Hulpdiensten in het verkeer: tips voor de rijles

Welk advies geef jij je leerling wanneer een voorrangsvoertuig de lesauto nadert? Gert Staal is docent bij de Politie Oost-Brabant en geeft rijvaardigheidstrainingen aan agenten. Tijdens het ondernemersontbijt van de Nationale Rijschooldag legde hij uit hoe de politie rijdt in een noodsituaties. Als het rijgedrag van een spoeddienst voorspelbaar is, is de kans op ongelukken… Lees verder ›

Foto’s: geslaagde editie Nationale Rijschooldag 2019

De organisatie kijkt terug op een geslaagde en zomerse editie van de Nationale Rijschooldag bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Bezoekers konden dinsdag veel kennis vergaren aan de hand van het Ondernemersontbijt, workshops en de rijschoolbeurs. Op het buitenterrein stonden de nieuwste lesauto’s klaar voor een testrit.  Het was dinsdag de achtste keer dat de… Lees verder ›

Rob Sauvé van IBKI: ‘Examen moet geen toneelstukje zijn’

IBKI-examinatoren Rob Sauvé en Dook Ven gaven op de Nationale Rijschooldag 2019 uitleg over wat er wel en juist niet wordt verwacht van een rijinstructeur tijdens de Praktijkbegeleiding. Tijdens hun presentatie namen ze stap voor stap het beoordelingsformulier door en beantwoordden ze vragen uit de zaal over onduidelijkheden. Hun advies: “Neem het beoordelingsprotocol niet te… Lees verder ›